Ga naar inhoud
login

Tuinsector groeit hard en voedt deze groei met EDI

Waarschijnlijk heeft u het de afgelopen week al gelezen: het aantal winkels is de laatste tien jaar met ruim 11 procent gedaald. Volgens het Nederlands Centraal Bureau voor Statistiek, het CBS, is dit onder andere te verklaren door een relatief zwakke economie, waardoor winkels en grote ketens failliet zijn gegaan. Daarnaast is ook het aantal webwinkels verdrievoudigd: steeds meer bedrijven hebben naast hun fysieke winkel ook een webshop waar steeds meer omzet uit wordt gehaald.

Dit berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek afgelopen 18 december, in de publicatie De regionale economie 2018.

Consumentengemak

Begin juni 2019 bleek al uit de eerste kwartaalcijfers van het CBS dat de online verkopen sterker waren toegenomen dan de winkelverkopen, vooral bij de omnichannel-bedrijven. Waar de consument voordien een product fysiek in handen wilde hebben voordat hij iets kocht, draait het tegenwoordig vooral om het gemak en de snelheid waarmee een consument een product in huis kan hebben. Waarom nog tijd vrijmaken om naar een fysieke winkel te gaan en zelf met producten te sleuren, als deze ook op dezelfde dag dat je ze bestelt thuis kunnen worden bezorgd?

Ook bouwmaterialen koopt de consument steeds vaker online, zo bleek uit de publicatie van de Twinkle 100 afgelopen oktober.

Fysieke groei van tuincentra

Ondanks dat zoveel fysieke winkels zijn verdwenen, blijkt uit de cijfers van het CBS dat de tuincentra en interieurwinkels in aantal toe zijn genomen. Tuinbranche Nederland dichtte in april 2018 die groei al toe aan onder andere de dynamiek op de woningmarkt: meer aanleg van tuinen bij nieuwbouw en meer tuinen opgeknapt bij bestaande woningen.

Wat Tuinbranche Nederland, net als het CBS, concludeerde, is dat tuincentra die hun winkel combineren met een webshop de grootste groei doormaken. Ook daar zien we dat bepaalde producten, bijvoorbeeld speeltoestellen, voor de helft online worden verkocht. Logisch, want consumenten moeten het transport van dergelijke grote en zware producten dan niet zelf regelen.

EDI in de tuinsector

Niet alleen het aantal winkels of de online omzet binnen de tuinsector neemt toe. Als EDI-provider zien wij ook een toename in het aantal tuincentra dat zich bij ons meldt om hun supply chain te optimaliseren via EDI.

Onlangs hebben wij niet alleen in Nederland bij een toonaangevend tuincentrum EDI geïmplementeerd, maar ook in België weten de tuincentra ons inmiddels te vinden. Zij zien de voordelen van EDI voor hun logistieke en administratieve processen, zoals bijvoorbeeld een hogere betrouwbaarheid van levering, een snellere gegevensuitwisseling en een betere traceerbaarheid van goederen.

Zowel het Nederlandse als het Belgische tuincentrum hebben besloten dat EDI voor hun leveranciers een vereiste is, als zij hun producten willen (kunnen blijven) aanbieden via deze partijen. Orders, bevestigingen, pakbonnen en facturen worden dan ook alleen nog digitaal uitgewisseld, via EDI.

Op dit moment rollen wij zowel in Nederland als in België aan een snel tempo Transus EDI uit bij de leveranciers van beide tuincentra. Wilt u gebruik maken van EDI om te kunnen leveren aan een tuincentrum? Of bent u als tuincentrum geïnteresseerd in de extra mogelijkheden van Transus EDI? Via +32 (0)3 204 1986 of sales@transus.be komt u in contact met ons salesteam; zij vertellen u graag meer!